donderdag 16 mei 2019

Je baby tv laten kijken

Top Angle Photo of Child Holding Pencil While Drawing Female Angel Playing Wind Instrument

We kennen inmiddels allemaal de term schermtijd wel. Schermtijd heb je voor alle leeftijden en doelgroepen en ze verschillen natuurlijk ook enorm per leeftijd. Maar wat doe je nu met je baby, mag die nu wel of niet tv kijken?
Overduidelijk is natuurlijk dat het niet goed is dat je baby teveel tv kijkt of misschien wel überhaupt tv kijkt. Wat een ieder daarin doet is natuurlijk een keuze die je zelf maakt.

Hoe gaat dit bij ons ..

Onze zoon kijkt zo nu en dan wel tv. Hij kijkt geen tv met ons mee, dat vind ik wel belangrijk. Vaak doen we tijdens het geven van de fles ook de tv uit om zoveel mogelijk rust te creëren, onze zoon kan daarin nogal prikkelgevoelig zijn. Daarnaast als je dat in de avond op de bank doet en het is donker, dan kan dat behoorlijk flitsen en veranderen van kleur. Dat zorgt voor enorm veel onrust, waardoor het in slaap komen daarna ook weer een stuk lastiger wordt.

Zo nu en dan als ik een wasmand met was op de kamer van mijn zoon moet opruimen, leg ik hem even op ons bed om daar even tv te kijken. Dit gaat om 5 minuten en komt niet heel vaak voor. Als ik hem daar neerleg geef ik hem ook wat te spelen mee, zodat hij ook de mogelijkheid om te spelen met bijvoorbeeld een knuffel in plaats van tv te kijken. Dit komt ook zeker voor als ik dan even om het hoekje kijk. Even voor diegene die al in paniek raken dat ik hem zo op bed leg, ik baken het helemaal af zodat hij er uiteraard niet af kan rollen :).

Daarnaast wil het ook wel een voorkomen dat hij even bij mij op schoot zit op de bank. Vaak zapp ik dan naar de zender met kinderprogramma's. Welke dat is kom ik zo op terug. Dan zit hij lekker bij mij en kijken we samen naar het programma. Gedurende het programma praat en klets ik veel tegen hem over wat we zien. Bijvoorbeeld over de kleuren die voorbij komen of de gebeurtenis. Ik weet niet of dat beter is, maar het geeft mij het gevoel dat hij niet alleen maar naar een scherm loopt te kijken. Maar ook goed eventueel woorden en klanken erbij hoort. 

Welke zender/programma's kijken we..

Er zijn genoeg programma's die je kunt kijken, maar er zijn vele programma's gemaakt voor de jongsten om ervoor te zorgen dat er niet te veel prikkels aanwezig zijn. Daarin wordt er uiteraard wel weer veel gebruik gemaakt van de primaire kleuren. 
Als ik tv kijk, dan laat ik mijn zoon Zapp Extra kijken. Daarin komen programma's als Bumba en Nijntje voorbij. Dit zijn programma's die ik no geen keer verantwoord vind om te kijken, zolang het maar van zeer korte duur is. 

Het bewust mijn kind voor de tv zetten doe ik niet en daar ben ik ook geen voorstander van. Soms loopt het zoals het loopt en dan laat ik mijn kind liever iets kijken wat een beetje babyproof is. Onderzoeken wijzen tot nu ook uit dat je kind niet echt naar het programma kijkt, maar gehypnotiseerd wordt door de kleuren. Ik weet niet helemaal of dat het geval is, want mijn zoontje wil zo nu en dan ook wel lachen naar de tv. Maar daar zullen nog wel vele onderzoeken over gaande zijn. Wat doen jullie laten jullie je baby of kind wel eens tv kijken? En wat laat je je kinderen dan kijken? Ik ben erg nieuwsgierig.

Liefs, Daniëlle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten