dinsdag 14 mei 2019

Het eerste broodje geven aan je baby

Loaf Bread

In het begin geef je je baby uiteraard alleen maar melk. Of het nu borst of flesvoeding is, daar haalt je kindje zijn voeding uit. Maar na een paar maanden veranderd er een hoop, je gaat beginnen met fruit en groente. Maar daarna komt ook weer een volgende fase..
De fase om je kindje brood te laten proeven. In het begin gaat het uiteraard om het proeven en ervaren van het mondgevoel voor je kind. Van eten zal nog niet veel komen, waardoor je de flessen ook nog gewoon blijft aanbieden. Misschien ben je al wel één fles aan het afbouwen, omdat je kindje zo goed fruit en/of groente eet.Hoe zijn wij begonnen met de eerste boterham..

Toen onze zoon de 6 maanden had bereikt ben ik begonnen met het geven van brood. Ik smeerde een fijn volkoren boterham voor hem, met een laagje boter. Boter bevat weer goede vetten voor je kindje.
Eerst waren het een stuk of 5 stukje, al vrij snel werd dat een halve boterham en daarna al gauw een hele boterham. Uiteraard laten we de korstjes van de boterham. Deze zou je kunnen geven aan je kindjes om op te sabbelen, maar zelf vind ik dat behoorlijk spannend en laat ik hem liever sabbelen op een soepstengel. Een soepstengel wordt op den duur zacht een korst niet. 

Ongeveer na een week at mijn zoon dus al zo goed als een half broodje op. Dit zorgde ervoor dat hij wel erg veel eetmomenten op de dag had en het tijd werd om het schema om te gooien. Wat het schema bij 6 maanden is lees je binnenkort uitgebreid. 

Ik ben begonnen met het geven van een broodje met boter. Dit heb ik een hele lange periode gedaan. Net voor dat hij 7 maanden werd ben ik ook begonnen met het beleggen van het broodje. Op dit moment smeer ik van Blue Band de Aardbei en Bietjes spread. Dit vind hij echt heerlijk. Ik heb ook een poosje gewoon jam gebruikt, maar dit leek mij toch een beter alternatief. 

Op dit moment krijgt mijn zoontje rond half 12 / 12 uur zijn broodje, dit ligt eraan hoe lang hij slaapt. na zijn broodje wacht ik vaak een half uurtje en laat ik hem nog even spelen en dan geef ik hem nog een normale fles die hij altijd kreeg. Deze fles heeft hij ook nog echt nodig en zal op den duur waarschijnlijk vervangen worden door melk. Maar dat duurt nog wel een tijdje voor die vervangen kan worden. Nu nog lekker een fles momentje. Vaak wordt onze zoon dan lekker moe en gaat daarna lekker nog even een uurtje of twee slapen. 
Onze zoon vind het enorm leuk om brood te eten. Vaak leg ik ook een klein stukje op het blad van zijn kinderstoel neer en pakt hij het zelf op en stopt het in zijn mond. Ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie :) 

Hoe zijn jullie begonnen met brood en was je kindje ook zo'n lekkere broodeter? Laat het weten en misschien heb je nog leuke tips voor broodbeleg voor je kindje .. 

Liefs, Daniëlle


2 opmerkingen:

  1. Dit vond ik zoooo spannend! Maar het is allemaal goed gekomen... Hij was er echt dol op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het fantastisch die eerste hapjes. Moest altijd wel even wennen, bang dat ze het niet weg zouden krijgen maar vond de afwisseling en het gezichtje er bij erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen