vrijdag 24 mei 2019

Doorslapen

Close-Up Photography of Sleeping Tabby Cat

We willen allemaal uiteraard graag dat we na de bevalling van ons kindje zo snel mogelijk een beetje kunnen doorslapen. Nu kan ik je uit die droom helpen, want direct zal dit niet gebeuren. Wat we verstaan onder doorslapen is bij een ieder ook weer enorm verschillend. Hoe het bij ons ging deel ik vandaag.


Jaron was in de eerste maanden een prima slaper. Het inslapen was door de krampjes zo nu en dan wat lastiger, maar hem even laten hielp op dat moment goed. Jaron kon overal wel slapen en het maakte hem niet uit of het nu licht of donker was, hij sliep wel.

Natuurlijk hoop je na een poosje dat je kindje in de nachten ook lekker door gaat slapen. Zodat ook jij niet meer om de drie of vier uur uit je bed hoeft om je kindje te voeden. In het begin hebben wij nog wel de wekker gezet om een beetje een ritme te houden in het voedingsschema van de dag. Zo kon ik zo nu en dan een beetje schuiven met de tijden, zodat ook wij op bepaalde momenten even goed konden slapen.

Je spreekt als ik het goed begrijp van doorslapen als je kindje bij drie maanden 6 uur achtereenvolgend slaapt. Op den duur is het zo dat als je kindje 6 maanden oud is het 12 uur slaapt, maar dit kan dan nog met een wakker of flesmoment tussendoor.

3 maanden

Bij Jaron had ik dagelijks een vast ritme als het gaat om voeding. Zijn slaapjes waren zo nu en dan overdag nog wel eens anders. Standaard maakte we Jaron rond een uur of half 10 wakker voor zijn laatste fles. Op die manier hoopte we dat hij daarmee op den duur tot 6 uur zou gaan slapen. In het begin van het de ene keer half 6 en de andere keer 4 uur. Overdag probeerde ik dan weer het normale ritme vast te houden om ervoor te zorgen dat er voor Jaron ook meer regelmaat in de voedingen en slaap momenten kwam. Dit ritme had hij bij 3 maanden.

6 maanden

Rond de 6 maanden begon Jaron steeds langer te slapen, maar dat kwam uiteraard ook omdat we het voedingsschema veranderd hadden, want de groente en fruithapjes kwamen erbij. In de avond maakte we Jaron rond een uur of half 9 wakker en gaven hem de laatste fles. Daarvoor had hij dan al geslapen vanaf ongeveer half 6, 6 uur. Na zijn fles sliep hij dan tot een uur of 7, op werkdagen voor ons maken wij hem om 6 uur wakker om de dag te beginnen. Ook dat zit goed in zijn ritme, waardoor hij op andere dagen lekker iets langer sliep. Ook wel lekker voor ons.


Hoe wij er nu uiteindelijk voor gezorgd hebben, kan ik niet heel duidelijk zeggen. Het is ook het ritme van je kindje dat telkens veranderd en waar jij lichtelijk je schema op aanpast. Maar toch kun je door veel rust en regelmaat in de voedingen en slaapjes zelf ook heel veel sturen. Vaak sta je ook te snel bij het bedje van je kindje, waardoor je hem juist uit zijn slaap haalt. Ik merk dat Jaron soms even dat momentje jammeren tussendoor nodig heeft om daarna weer verder door te slapen.

Een echte doorslaper komt vanzelf en stel niet te hoge eisen aan je kindje. Breng rust en regelmaat in de dagen en zorg ervoor dat je kindje overdag goed slaapt, dan zal het in de nachten ook beter slapen.
Hebben jullie er op een speciale manier voor gezorgd dat je kindje is gaan doorslapen? Deel vooral jouw ervaringen hieronder! Daar kunnen wel allemaal weer van leren :) 

Liefs, Daniƫlle


1 opmerking:

  1. wat leuk om te lezen, onze zoon is nu 11 week en houdt het vaak vol om na de fles 6-7 uur er tussen te houden.

    BeantwoordenVerwijderen