maandag 22 april 2019

Wel of geen speen?

Waarom wij geen speen gebruiken
Photo on Foter.com
Tijdens het leven van je kindje sta je voor het maken van vele keuzes. Keuzes die al beginnen vanaf de geboorte van je kindje. Ook zo'n keuze is het gebruik van een speen. Ben je er wel een voorstander van of totaal niet. Dat is uiteindelijk een keuze die je zelf moet maken. Wat onze keuze was/is vertel ik in dit artikel.


Voor ik begin te vertellen over onze keuze bij ons eerste kindje. Wil ik kort een paar voor en natuurlijk nadelen op een rijtje zetten. 

Voordelen van een speen

 Bij veel verdriet kan de speen voor troost zorgen. 
 Het kan helpen bij het beter in slapen van je kindje.
♥ Vervanging voor de duim
 Vermindert de kans op wiegendood.
♥ Uiteraard zorgt het er ook voor dat je kindje even stil of rustig is op momenten dat je              
    bijvoorbeeld in de winkel o.i.d. woont.

Nadelen van een speen

♥ Je kindje weet het verschil niet meer tussen de borst/fles en de speen.
♥ Het kan nadelen hebben bij het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld voor de melkproductie.
♥ Slecht voor de kaak en tanden van je kindje.
♥ Je moet het weer afleren.
♥ Er bestaat de kans dat je kindje middenoorontsteking krijgt.

Welke keuze hebben wij gemaakt en waarom?

Of wij echt een specifieke keuze hebben gemaakt wil ik niet zeggen. Persoonlijk ben ik niet heel erg een voorstander van een speen, maar als het kinderen helpt waarom niet. Ik vind het veel te veel gedoe als je kindje het speentje weer uit de mond gooit en je het telkens maar weer moet terug stoppen, omdat het anders niet gaat slapen. Dan denk ik zonder moeten en kunnen ze ook prima slapen. 
Ik heb de speen zo min mogelijk aangeboden bij Jaron, waardoor hij andere manieren ging vinden om moe te worden. Waaronder huilen of met zijn hoofd slaan. Dit zorgde ervoor dat hij zichzelf vermoeide en binnen no-time sliep. 
Af en toe heb ik de speen wel aangeboden, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of tijdens het winkelen, de meeste keren daarvan kwam de speen er regelrecht weer uit. Zo nu en dan pakte hij hem wel, maar dat was dan meer voor zijn zuigbehoefte dan voor het vinden van rust. 
Heel af en toe heeft Jaron duim gezogen, maar ook dit doet hij niet continue. En daarbij denk ik ook, dat valt ook wel weer af te leren. Natuurlijk kun je het niet zo makkelijk door de brievenbus gooien, of een ander leuk foefje. Maar uiteindelijk komen ze er wel vanaf. 

Welke keuze je hierin maakt is vooral heel persoonlijk en wat past bij jou eigen opvoedstijl. Daarin kan ik geen keuze voor je maken, ik kan alleen maar delen welke keuze wij hebben gemaakt en waarom. Kijk gewoon goed welke behoefte je kindje heeft en volg je moedergevoel!

Liefs, Daniƫlle


11 opmerkingen:

 1. Eigen keuze natuurlijk. Mijn oudste bliefde geen speen, hoe vaak ik hem er ook induwde omdat ik dacht dat het hem rustig zou maken. Bij gebrek aan interesse van zijn kant hebben nummer twee en drie er ook geen een gekregen. Duimen deden ze ook al niet. Wel stopten ze later alles in hun mondjes wat er maar los en vast zat. Ook niet altijd even handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben geen kinderen, maar het lijkt me inderdaad dat het per kind verschilt. Het ene kind zal er ongetwijfeld meer behoefte aan hebben dan een ander kind, ik denk dat je dat als ouder gewoon zelf het beste aanvoelt, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze dochter heeft wel een speen gehad omdat ze als baby een enorme zuigbehoefte had. Maar als ze tevreden was kreeg ze hem ook niet. En uiteindelijk was het afleren (gelukkig) makkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb zelf geen kinderen, maar het is natuurlijk afhankelijk van het kind. Ik zou misschien het beperken als dat mogelijk is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. denk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar kind zal het zelf snel genoeg aangeven of ie het wel/niet prettig vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is zeker persoonlijk. Hier werden de kinderen snel opgenomen in het ziekenhuis en kregen hier een speen. De oudste was er later weer snel van af, maar de jongste was er erg aan gehecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die van ons hebben allebei een speen gehad en zijn daarna gaan duimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het voordeel van een speen tegenover een duim is wel dat ze een speen niet altijd bij hebben en een duim dus vaak moeilijker af te leren is... Maar uiteindelijk is het een keus die ieder voor zich moet maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er zijn inderdaad voor en nadelen aan een speen. Ik had er wel bewust voor gekozen omdat ik niet wilde dat ze gingen duimen. Een speen kan je nog wegdoen, maar een duim kan je niet afhakken haha. Het is natuurlijk wel een struggle om ze er vanaf te krijgen maar dat is logisch wanneer iets een gewoonte is.

  BeantwoordenVerwijderen