donderdag 4 april 2019

Mama: Mijn kindje huilt zichzelf in slaap

Mijn kind huilt zichzelf in slaap
Afbeelding: Pexels.com

Alle kinderen hebben verschillende manieren om zichzelf in slaap te helpen. De één slaat met zijn hoofd waar je een tijdje terug al een artikel over kon lezen en dan andere brabbelt erop los. Vandaag wil het hebben over het in slaap vallen door huilen, wat moet je hier eigenlijk van vinden.
Wat je hier van moet vinden is natuurlijk ieder voor zich. En hoe je hiermee moet omgaan is natuurlijk ook ieder voor zich.


Het huilen heeft bij ons gelukkig maar een korte periode geduurd en kwam waarschijnlijk ook voort uit de darmkrampjes die Jaron had. 
Zodra we Jaron in bed legde ging het prima, maar zodra we de deur achter ons dicht deden of de lampen uit bij ons op de kamer (in de tijd dat hij nog bij ons sliep) begon het huilen. Soms ook nog wel wat later, ongeveer na een kwartier à twintig minuten.

We hebben vele verschillende dingen geprobeerd voor darmkrampjes, maar hebben er wel bewust voor gekozen om geen middeltjes te gebruiken. We hebben verschillende houdingen en bewegingen van het lichaam gebruikt om het te verminderen. Uiteindelijk kwamen we er achter dat niets daarvan echt hielp en vaak de darmkrampjes na een half uurtje wel weer verdwenen. We hebben er op dat moment voor gekozen om onszelf een limiet te geven qua tijd. Hiermee bedoel ik dat we bedachten dat hij ongeveer 10 minuten mocht huilen en als hij dan nog overstuur was gingen we kijken. 
Nu hadden we al gauw de huiltjes een beetje door van Jaron en konden we goed horen of het vermoeidheid was of dat hij echt overstuur was. Wanneer Jaron echt overstuur was gingen we vaak direct heen om te troosten en het tot rust brengen van de ademhaling. 

Wanneer we hoorde dat het huilen door de vermoeidheid kwam hebben we hem gewoon even gelaten en uiteindelijk viel hij daardoor heerlijk in slaap. We hebben hem soms best even gelaten in zijn eigen huilmomentjes en weten uiteraard wel wanneer we moeten ingrijpen of niet. 
Uiteindelijk heeft dit er wel voor gezorgd dat na een paar weken er niet meer gehuild werd en Jaron een andere manier van zichzelf moe maken heeft ontdekt. Het slaan met zijn hoofd, hier vind je een artikel daarover.

Overal staan genoeg tips over het tegengaan van huilen en uiteraard is dit bij elk kindje weer enorm anders. Je kunt er geen handleiding voor maken. En aan de ene kant is dat ook maar goed. Elk kind heeft zijn eigen karakter en zijn eigen maniertjes. En daar moeten we als ouders een ontdekkingsreis voor maken om te ontdekken wat er aan de hand is. Vooral is belangrijk om te zorgen voor duidelijkheid, bijvoorbeeld door rust en regelmaat. Ze zeggen wel dat je je kindje in de eerste paar maanden nog niet kunt verwennen, maar ze hebben wel door hoe de routine van de dag eruit ziet. Misschien heeft jou kindje wel heel veel baad bij heel veel regelmaat en elke dag exact hetzelfde ritme. 

Is het nu erg om je kindje een paar minuten te laten huilen. Naar mijn mening.. Nee. Maar hierin zijn uiteraard de meningen enorm verschillend. Doe vooral wat goed voelt. 
Toch heb ik gemerkt dat ik de huilmomenten vaak erger ervaarde dan mijn partner, waardoor je te snel wilt reageren op je kindje. Soms is even laten ook goed en werkt dat na 5 minuten niet. Dan ga je toch even kijken of alles goed gaat. Dit spraken mijn partner en ik altijd af. Ik ga mezelf een tijdslimiet, was het daarna niet rustig dan ging ik bijvoorbeeld even met mijn hand over zijn buik wrijven of nog een slaapliedje zingen. Eruit pakken deed ik niet vaak. 

Heb ik nu antwoord op je vraag kunnen geven of het goed of slecht is, nee. Maar doe vooral wat goed voelt en je hebt snel genoeg door of het huilen van kind door vermoeidheid komt of om een andere reden. Luister naar je eigen moedergevoel, dat is en blijft altijd het belangrijkste!

. Daniëlle
1 opmerking:

  1. Erg herkenbaar.. Mijn neefje van 2 schreeuwt soms zo 20 minuten lang, maar het is echt gewoon een manier voor hem om in slaap te komen. Een gekke wel, maar goed haha wat doe je eraan?

    BeantwoordenVerwijderen