maandag 18 maart 2019

Mama: Voedingsschema 3 en 4 maand

Feeding Bottle Shallow Focus Photography

Als moeder van een eerste kindje google ik alles. Ik wil weten of ik alles op de juiste manier doe en ik wil er voor zorgen dat ik geen informatie mis over dingen die ik wel zou moeten weten. Vandaag deel ik onze voedingsschema en de daarbij behorende slaapjes van onze zoon Jaron.Ik heb vaak genoeg bij google gezocht naar een voedingsschema en de bijbehorende leeftijd van onze zoon. Kreeg ik altijd antwoord op de vragen die ik had nee. Zal ik nu antwoord kunnen geven op de vragen die jij hebt, waarschijnlijk ook niet. 

Als eerste gaat het puur om instinct van je eigen moedergevoelens en uiteraard het ritme van je kind. 
Mijn zoon is vrij makkelijk in zijn ritme en houd ontzettend van eten. Dus problemen hebben we daar eigenlijk nooit mee ervaren. Wel ben ik een hele tijd bang geweest dat hij teveel kreeg of juist te weinig, maar we zaten al aan het limiet van hoeveelheid water en scheepjes voeding per dag. 

Ons voedingsschema is gebaseerd op flesvoeding, dat is uiteraard wel handig om te weten. Ook heb ik het schema voor onze zoon er zelf in gewerkt, wat naar mijn mening prima kan. Je kunt uiteraard voeden op aanvraag, maar het is ook wel enorm makkelijk als je werkt dat het een beetje naar jou hand staat. En naar mijn mening 'jij bent de baas' en daar hebben ze zich op aan te passen. Natuurlijk laat je je kindje niet met honger een hele poos huilen.

Ons schema met 3 maanden was als volgt:

6:00    flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
10:00  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
14:00  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
17:30  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding 
21:30  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding

* tussendoor heeft hij uiteraard zijn dutjes, de tijden zijn daarin telkens anders. Maar in de ochtend maakt hij sowieso 2 dutjes van 45 minuten en de middag zijn dit vaak 2x 45 minuten. Met die 2x 45 minuten bedoel ik dat hij na 45 minuten kort wakker wordt en misschien daarbij ook huilt. Vaak laat ik hem even huilen en dan slaapt hij nog een tweede 45 minuten. 
Na de fles van 21:30 die we overigens ook wel eens om 21:00 geven slaapt hij door tot 6:00. Voor de fles van 21:30 hebben we hem in deze periode, op advies van het consultatiebureau, telkens wakker gemaakt. 

Dit schema hebben wij een hele lange periode zo vol kunnen houden. Tot de 4 maanden sprong kwam. Hier ga ik in een ander artikel uitgebreid verder op in, hoe wij die hebben doorstaan. Daarna zijn de groentehapjes ook geïntroduceerd en is het schema nog niet heel veel veranderd. We bieden alles nog op dezelfde manier aan, maar het is prima als hij wat in de fles laat zitten na een voeding. 


Ons schema met 4 maanden was als volgt:

6:00    flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
10:00  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
14:00  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
17:30  groentehapjes
                               (hoeveelheid was nog heel verschillend. Begint bij de hoeveelheid van 1 ijsblokje)
18:00  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding
21:30  flesvoeding 180 ml water + 6 schepjes voeding

Ik heb bewust er nog voor gekozen om de 5e fles te blijven geven. Het lichaam moet nog zo wennen aan de groentehapjes en daar halen ze nog niet de nodige voedingsstoffen uit om al een fles te laten vervallen. Vandaar dat ik deze ben blijven aanbieden.

Uiteraard zijn dit hoeveelheden van een jongen die wel houd van eten en die ook op een heel gezond gewicht zit. Dit zal in hoeveelheden voor een ieder enorm verschillen. De tijden zijn voor ons aangepast op het werk. Op deze manier krijgt onze zoon op de opvang alleen de 10:00 en 14:00 fles en alle andere voedingen hebben we op deze manier thuis. Persoonlijk vind ik dat erg fijn.

Deel vooral ook het schema van jou kindjes in de leeftijd van 3 of 4 maanden. Zodat andere lezers ook hier hun informatie uit kunnen. Maar toch blijf ik altijd zeggen volg je eigen gevoel en ook ben ik van mening dat je het best een beetje naar je eigen hand kunt schuiven en rekken soms. Je kindje past zich wel weer aan.

. Danielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten