maandag 25 maart 2019

Mama: Mijn kind slaat zichzelf in slaap met zijn hoofd

Mijn kind slaat zichzelf in slaap
Ons gezellige plankje boven de commode

Als ouder kom je de gekste gewoontes tegen bij je kind. Geen enkel kind is gelijk, maar toch wil je wel antwoord op waarom en is dit wel veilig of goed. Gelukkig kun je tegenwoordig heel veel informatie online vinden, maar toch kan dat ook weer zorgen voor onduidelijkheid.Onze zoon Jaron heeft ook zo'n gewoonte waarvan je eerst denkt, komt dat wel goed en is dat wel veilig. Jaron slaat met zijn hoofd van links naar rechts in zijn bedje. Ook wel hoofdbonken genoemd. Bij Jaron zorgt dit voor rust en hierdoor vermoeid hij zich, zodat hij lekker in slaap kan vallen.

Eerst ga je natuurlijk twijfelen en onderzoek doen online of dit wel veilig is. En dat is het gelukkig in de mate dat Jaron het doet, er zijn ook kinderen die het harder doen of zich tegen de zijkant slaan. Zodra de veiligheid van je kindjes niet meer gegarandeerd is, is het van belang hiermee toch actie te ondernemen en eventueel contact op te nemen met de huisarts. Zolang het alleen op het matrasje gebeurt kan het geen kwaad op deze leeftijd. Daarnaast is het wel van belang om te onderzoeken waarom je kindje met zijn of haar hoofd slaat. In het geval van Jaron gaat het om het vinden van rust. Maar er zijn ook gevallen waarin het gaat om oorpijn of andere pijn aan het hoofd. Kijk dan ook naar de symptomen van oorpijn, om dingen te kunnen uitsluiten.

Ook is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts als je kind ouders is dan 6 jaar en deze gewoonte nog vertoond. Dit zou dan ontwikkelingsproblemen kunnen aantonen.

Een handige tip die ik ergens las, helaas weet ik niet meer waar, is het gebruik van een campingbedje. De zijkanten van een campingbedje zijn zacht, waardoor het hoofdbonken geen schade kan aanrichten aan het hoofdje van je kind.
Een 'leuke' bijkomstigheid is wel dat je kindje een kale plek krijgt op zijn achterhoofd. Maar dit krijgen de meeste baby's en dat komt dat puur van het liggen op het hoofdje.

Ik hoop dat bij Jaron het slaan met zijn hoofd toch op den duur wel verminderd en dat hij door normale vermoeidheid lekker in slaap kan vallen. Praat hieronder ook mee of doe je verhaal met jouw ervaring!

. Danielle

2 opmerkingen:

  1. Het schijnt dat mijn broer dat vroeger deed, "bonken" heette dat. Hij weet het zelf (nu) ook nog. Was rustgevend, geloof ik... En inderdaad, het houdt als het goed is vanzelf ook weer op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van hoofdbonken heb ik nooit gehoord, maar het klinkt vaag bekend. Ik denk dat veel mensen van allerlei leeftijden tics ontwikkelen om rustig te worden.

    BeantwoordenVerwijderen