woensdag 21 november 2018

Een veilige speelkeuken voldoet aan deze eisen

Depth of Field Photography of P, L, A, Y Wooden Letter Decors on Top of Beige Wooden Surface
Bron: skitterphoto.com

Kinderen van een jaar of drie vinden het leuk om rollenspelletjes te spelen. Dit doen ze vrijwel de hele dag! Je merkte vast al dat je kindje je vaak nadoet. Zo leren ze over de wereld om hen heen. Na enkele jaren kan je kindje zelfstandig spelen. Dan is een speelkeuken ideaal! Deze is overigens ook een stuk veiliger dan de ‘grote-mensen-keuken’, maar minstens net zo plezierig! Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij een speelkeuken?


Onderdelen zitten goed vast 

Een goede speelkeuken kan tegen een stootje. De motoriek van jonge kinderen is nog aan het ontwikkelen. Na verloop van tijd verfijnen ze deze, maar ze laten geregeld wat vallen of gooien iets om. Als je een stevige speelkeuken hebt, zal dit geen probleem vormen. Bij een veilige speelkeuken zitten alle onderdelen goed vast en staat de keuken stevig op de grond. Een handige tip is om het keukentje tegen een muur te zetten. Dan kan hij zeker weten niet omvallen.

Veiligheidskeurmerk 

De CE-markering op speelgoed, is een garantie dat het voldoet aan de Europese regelgeving omtrent kinderspeelgoed. Er is echter weinig controle bij deze markering. Als je écht zeker wil zijn dat je keuken veilig is, dan is er nog een aantal andere keurmerken. De Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM geven je meer garantie over de veiligheid.

 Houten speelkeuken 

Houten speelgoed is over het algemeen erg veilig. Maar, vooral de lak van houten speelgoed kan schadelijke bindmiddelen bevatten. Hape is bijvoorbeeld een merk waarbij alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk bij Hape!

 Pas op bij kleine onderdelen 

Er bestaat verstikkingsgevaar bij kleine onderdelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Ook wil je niet dat er scherpe randjes zitten aan de keuken. Als deze van hout gemaakt is, controleer dan op eventuele splinters voordat je er je kindje mee laat spelen. Met name als je van plan bent om de keuken zelf te maken. Als je een keukentje hebt die van plastic is, let er dan op dat deze geen rare geur heeft. Giftige stoffen verraden zichzelf door een sterke en onaangename geur. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook veiliger voor je kind.

Breid de keuken uit met kinderkeuken accessoires 

Maak de speelkeuken compleet met allerlei accessoires. Hoe meer de speelkeuken op de echte keuken thuis lijkt, hoe leuker het is! Zoals eerder vermeld, vinden peuters het leuk om rollenspelletjes te spelen. Het rollenspel is pas compleet met speelgoed eten, pannetjes en een schortje. Een keuken kan je ook op andere manieren uitbreiden. Met doekjes en lapjes kan je kindje de keuken ook mooi schoonhouden. Als je kleintje wat ouder is, dan kan je hem of haar natuurlijk laten helpen in de grote keuken. Groenten snijden is een minder goed idee, maar ze kunnen wel helpen met groenten wassen of alles op de borden scheppen. Wie weet schuilt er wel een chefkok in jouw kindje!

Het perfecte cadeau 

Hoe veilig de speelkeuken ook is, het belangrijkste is dat je kindje plezier beleeft eraan! Een speelkeuken is incompleet zonder pannetjes, dekseltjes en bakjes. Net zoals in een echte keuken. Een speelkeuken is trouwens ook het ideale verjaardagscadeau. Jij geeft je kind de speelkeuken en andere vrienden en familie geven de overige keukenaccessoires. Als dat geen keukenprinsessen/-prinsjes worden…

Niet iedere speelkeuken is even geschikt om mee te spelen. Volg bovenstaande tips op en wees verzekerd van een veilige kinderkeuken!

Denk jij altijd goed na over de bovenstaande punten voordat je speelgoed koopt voor je kinderen?
Liefs, Daniëlle


 Instagram Theloveforpink Pinterest Theloveforpink 


*Dit artikel is geschreven vanuit een samenwerking.


16 opmerkingen:

 1. Leuk artikel! :) Toevallig wilde ik voor de verjaardag van mijn neefje wat houten 'boodschappen' gaan kopen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een handige dingen om rekening mee te houden, nooit zo bij stil gestaan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips, ik ga voor Kerst een speelkeukentje voor m'n neefje kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik let daar zeker wel op. Speelgoed moet wel veilig zijn vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn nichtje en neefje vinden het heerlijk om mee te 'koken' met hun houten tools :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Onze kindjes zijn er nog wat klein voor, maar als ze straks wat groter zijn gaat een speelplekken er zeker komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb geen kinderen dus ik hoef daar nog niet aan te denken haha maar je moet wel goed opletten inderdaad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk! Veiligheid is belangrijk. Houten speelkeuken ziet er al leuk uit en ook leuk om mee te spelen. Vroeger wilde ik ook eentje voor mij zoon maar nu is hij al groot.

  https://dhini.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ik kijk altijd goed naar de leeftijd waarvoor het speelgoed geschikt is, zeker met een tweejarige hier die alles in zijn mond stopt. Fijne punten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een handige tips. Ik ga deze toch doorspelen aan mijn vriendin die binnenkort een kind krijgt. Zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oe, hier sta ik inderdaad ook niet bij stil. Goed artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een fijn artikel om te lezen met scherpe tips. Het merendeel denkt niet na over de productie van zaken, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Ik ook niet altijd eerlijk gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is goed dat speelgoed gekeurd wordt, dat keurmerk zegt dus ook een hoop. Je moet er toch niet aan denken dat het niet veilig zou zijn. Handige tips om extra oplettend te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed dat je deze punten benoemd. Ik probeer zelf sowieso goed op de veiligheid (én duurzaamheid!) van speelgoed te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Handige tips! Die extra accessoires zijn inderdaad onmisbaar, merk ik hier bij mijn petekindje ook altijd, dat het pas leuk is als de keuken écht compleet is!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb mijn neefje toevallig een cadeau gedaan je ziet ze nu overal tevoorschijn komen ineens

  BeantwoordenVerwijderen