zondag 1 juli 2018

Waar moet je aan denken bij een hypotheek?

 Window and door in yellow brick house
Photo on Foter.com

Wil je een huis kopen? Dan wordt het je tegenwoordig niet altijd makkelijk gemaakt. Je moet aan veel zaken denken. Je zult tegen dingen aan lopen en je zult versteld staan van wat je allemaal al kan.


Lang hebben wij geleefd in verschillende huurwoningen. Tot wij op een dag dachten laten we gewoon eens even kijken hoeveel we eigenlijk zouden kunnen lenen. We vulde online een hypotheekchecker in. Op dat moment was het meer dan we verwacht hadden en we zijn toen ook gelijk stappen gaan ondernemen. In dit artikel geef ik een aantal tips waar je aan moet denken of wat je misschien kan helpen tijdens dit proces.

Je kunt tegenwoordig vele hypotheekcheckers online invullen, maar zijn die altijd betrouwbaar. Ik vind dat altijd erg lastig en denk dat ze soms een vertekend beeld kunnen geven van de werkelijkheid. Mijn advies is daarom ook, vul het in, maar ga daarna naar je bank of hypotheekverstrekker voor een vrijblijvend gesprek en controleer het zekere voor het onzekere. Neem één van je laatste loonstrookjes mee en ze kunnen zien wat je daadwerkelijk zou moeten kunnen lenen. Maar online invullen geeft je absoluut de basis om te zien wat je wel of niet kunt. Dit hebben wij ook eerst op die manier gedaan en zijn pas daarna naar onze bank gegaan.

Als je toch denk ik wil het thuis gaan invullen moet je niet vergeten dat er een mooi bedrag tevoorschijn kan komen, maar voor hoe lang staat deze hypotheek dan vast.
Hoe langer je een hypotheekrente vast wilt zetten, hoe minder je kan lenen. Natuurlijk blijft er uiteindelijk nog wel een mooi bedrag over. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen €180.000 met een hypotheekrente die je 5 jaar vast kan zetten en een bedrag van €140.000 met een hypotheekrente die je 30 jaar vast kan zetten. Nu heb ik het misschien heel plat beschreven en zeker niet kloppend met de bedragen. Maar dan heb  je er ongeveer een beeld bij wat er gebeurt bij de verschillende bedragen, als je toch denk ik wil het lekker thuis invullen. Vul dit ook in, in het systeem. Als het goed is kun je hiermee schuiven en kan het systeem je verschillende mogelijkheden laten zien.

Naast dat dit een klein nadeel is van het thuis invullen geeft het je ook inzicht in vele andere dingen. Je kunt namelijk in één opslag zien wat je maandelijks kwijt zal zijn. Wel is hierbij handig dat je weet wat het bedrag is van de woning, zodat je een reëel beeld krijgt. Je kunt ook inzicht krijgen in de hoeveelheid eigen inbreng die je moet hebben voor de aanschaf van de betreffende woning en zou je al de verbouwingskosten in het plaatje kunnen mee berekenen.

Nog een belangrijke tip is ook dat je je niet altijd moet focussen op mijn één hypotheekverstrekker. Er zijn er zoveel, waarom zou je niet gaan uitzoeken wat je per hypotheekverstrekker kan en welke fijne kanten heeft de één wel wat de ander misschien niet heeft. Hiervoor hoef je nog helemaal niet je gezicht te laten zien, want dit kan natuurlijk gewoon lekker online. Wel moet je oppassen dat de kans dan groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Doe wat goed voelt en ga, nadat je een beeld heb gekregen, lekker in gesprek om te kijken of alles klopt naar je gevoel. Kloppen de gegevens die de online hypotheekchecker je geeft en klopt het gevoel die je bij het bedrijf hebt.

Het is natuurlijk niet dat je een lolly gaat kopen in de snoepwinkel. Je moet er goed over nadenken en het moet natuurlijk ook goed voelen. Het is tegenwoordig steeds lastiger een hypotheek te krijgen, dus als je de mogelijkheid hebt het nu te doen. Zal ik het zeker aanraden om te doen!
Vul lekker een aantal van de verschillende hypotheekcheckers online in, snuister wat leuke huisje op en ga lekker aan de slag. 

4 opmerkingen:

  1. Als ik het woord hypotheek hoor val ik bijna spontaan in slaap, terwijl dat superslecht van me is. Want een goede hypotheek is zo belangrijk. Maar ik vind het zooooo saaai...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je geeft goede tips waar je aan moet denken bij een hypotheek!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk onderwerp, ik hou van dit soort onderwerpen. Ik ga nog even verder snuffelen op je blog.

    BeantwoordenVerwijderen