zondag 12 november 2017

Persoonlijk: Structuur en rust


Structuur, eigenlijk hebben we het allemaal nodig in ons leven. Voor de één is dit wat makkelijke te realiseren dan een ander. En de één wil het wel realiseren, maar de ander juist niet. Het moet bij je passen. Ik vertel hoe ik het probeer toe te passen.


Doordat ik werk heb dat ervoor zorgt dat ik op dit moment totaal geen structuur heb, word ik altijd een beetje kriebelig. Ik wil alles weten en strak geregeld hebben. Ik wil weten waar ik aan toe ben, waar ik naartoe moet enzovoort. Zodra ik uit mijn structuur, ookwel regelmaat, ben vergeet ik ontzettend snel dingen. Ik word dan een vergiet en moet echt alles opschrijven wat ik moet doen of waar ik naar toe moet.

Ik probeer structuur aan te brengen in mijn leven op verschillende manieren. Dit geeft mij rust en* kan voor iemand anders natuurlijk wel vreselijk zijn. Maar voor mij werkt het.

Voeding
Ten eerste doe ik het door mijn voeding te plannen. Ontbijt en lunch dat kan ik goed loslaten en zie ik wel wat ik eet, vaak heb ik ook niet veel te kiezen in de koelkast. Maar avondeten plan ik voor de hele week. Ik weet dus aan het begin van de week al wat ik de hele week ga eten. Dat geeft mij rust en zorgt voor structuur bij mij. Als ik niet plan wat ik eet ga ik makkelijk denken en zal ik sneller kiezen voor slechte en makkelijke dingen. Door te plannen kijk ik ook naar dingen die ik ga koken en ga eten. Dit geeft mij persoonlijk heel veel rust.


Ochtendritueel
Ook heb ik veel structuur in mijn ochtend ritueel. Dit wil nog wel eens iets anders lopen als ik ontzettend moe ben, maar vaak gaat het op deze manier. Ik zet mijn wekker op 6:00, maar mag van mezelf tot 6:15 blijven liggen. Dan kleed ik mij aan, reinig ik mijn gezicht, doe ik wat make-up op en mijn haar en klaar is kees. Dan ga ik naar beneden en ga ik ontbijten en mijn lunch maken als ik dit de avond ervoor nog niet gedaan heb. Ik probeer nu steeds meer mijn laptop er in de ochtend bij om mijn blog alvast te promoten, zodat ik dit in de middag niet vergeet door alle drukte van de dag. En dan heb ik nog een hele tijd vaak een kwartier tot half uur om even te ontspannen en klaar te maken om te gaan.

To Do
Doordat ik geen vaste werkplek heb en nog op invalbasis werk is het lastig om gedurende de dag structuur aan te brengen. Want je weet niet waar je terecht komt en of je überhaupt wel ergens terecht komt die dag. Dat is altijd weer lastig om te zeggen.
Als ik niet werk zorgt ik ervoor dat ik voor de dag een to-do lijst hebt en bied ik mij op deze manier structuur. Ik plan dan ook van tijd tot tijd mijn uren. Ik weet ongeveer hoe lang ik ergens mee bezig ben, dus kan ik dat goed plannen. Zelfs mijn momenten van pauze plan in daarin. Op die manier plan je de leuke en minder leuke dingen door elkaar en blijft het leuk om een hele dag met mijn blog of webshop aan de slag te gaan.

Ik hoop als ik een baan heb nog meer structuur te bieden aan mezelf en meer rust te creëren voor mezelf. Voor mij werkt dat enorm en ik kan daardoor beter ontspannen en dingen voor mezelf gaan doen.

Hoe zorgen jullie voor wat rust en structuur in je leven?
Liefs, Daniëlle

16 opmerkingen:

 1. Ik en structuur gaat niet altijd samen Mij helpt het wel door te zorgen dat alles opgeruimd is, dan word het in mijn hoofd ook een stuk rustiger haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou ook van een proper en opgeruimd huis. Verder maak ik ook vrij veel lijstjes en heb ik nog steeds een papieren agenda!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd wel van structuur en een opgeruimd huis. Ik plan niet altijd alles maar probeer het wel zo vaak mogelijk. Dan weet je precies waar he aan toe bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een vast ritme dat ik dagelijks en wekelijks volg. Ik houd van structuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben echt van structuur en planning anders functioneer ik gewoon niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier behou ik vaak mijn structuur en rust dmv mijn bujo. Zonder dat ding zou ik echt een warhoofd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weinig structuur. Maar zolang het opgeruimt is werk ik het lekkerst

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben van een zeer gestructureerde baan als directiesecretaresse (dat is eigenlijk niet waar, want ik werd geleefd door de dag) via een jaar lang alleen maar zorgen voor mijn baby naar een thuiswerkbaan als blogger, kinderboekenschrijver en mede-ontwikkelaar van aanverwante producten gegaan. Mijn structuur is dat ik ook vroeg opsta. Een hele goede planner gebruik en mij daar ook echt aan probeer te houden. Makkelijk is het niet. Maar het werkt vooralsnog best goed. Tenzij het te druk wordt. Dan werk ik als een kip zonder kop door alles heen, terwijl ik toch prioriteiten probeer te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb fases waarin ik alles op orde heb en heel gestructureerd bezig ben.. op dit moment heb ik het wat drukker en ben ik de flow een beetje kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij maken een maandplannig voor het eten en ik doe 1X per 2 maand boodschappen. Dus na 1 maand kijk ik wat erover is in de diepvries en maak ik een nieuwe planning. Dat brengt enorm veel rust

  BeantwoordenVerwijderen
 11. He wat grappig! Ik heb het zelfde ritueel s’ochtends. Hierdoor creeer ik al heel wat rust voor de rest van mijn dag. Alleen moet is savonds echt eerder gaan slapen. Zo lastig nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hou ook echt van structuur en rust, soms loopt het helemaal in de soep en moet ik even wat dingen op gaan schrijven, dat werkt voor mij erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook heel veel structuur in mijn leven, als een keer anders gaat dan gepland is of wat dan ook dan kan ik best wel van mijn waps raken hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik houd enorm van structuur in mijn leven. Ik ben dan ook wel een beetje een planner. Zo ga ik altijd slapen om 22.30u en hou ik dit aan. Soms in het weekend heb ik geen structuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben wel een beetje van de structuur. Als mijn dag er dan een keer anders uit ziet (chaotisch) word ik onrustig haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lijkt me echt heel lastig om te werken op invalbasis. Ik vind het al moeilijk dat ik geen vaste dagen heb op m'n werk. Maar ik probeer ook zo vaak mogelijk structuur erin te brengen, als ik dat niet doe raak ik uit m'n ritme en lijd alles eronder (zoals ook mijn blog)

  BeantwoordenVerwijderen