zondag 23 juli 2017

Persoonlijk: Mijn werk als invaller..

Tekeningen Groep 4a
Photo credit: FoURPAcK ontwerpers via Foter.com / CC BY

Ik ben nu precies een jaar afgestudeerd en mag mijzelf nu al een jaar lang juf/leerkracht noemen. 
Mijn ervaringen van dit eerste jaar deel ik ik met jullie. 


Tijdens de zomervakantie begon het al door mijn in te schrijven bij een personeelsbemiddeling bedrijf. Dit bedrijf heeft een heleboel scholen onder zich en zorgt er bij uitval voor dat er een invaller op die plek terecht komt. Zodat de klas met kinderen niet zonder leerkracht zit. 

Als invaller zit je dan rond de klok van half 8 klaar, misschien zelfs eerder, om gebeld te worden en op pad te gaan. Ook wordt dit weleens de avond ervoor al geregeld, maar vaak is dit op de ochtend. 
En dan rijd je naar een geheel onbekende school. 

Dit heb ik twee weken gedaan, ik ben op uiteenlopende scholen terecht gekomen. Van kleuters tot het voortgezet onderwijs voor slechthorende. In twee weken tijd heb ik met meer onderwijsvormen kennis gemaakt, dan dat ik in de afgelopen stages heb meegemaakt. 

Was het wat? Ik vind het werkelijk waar vreselijk. Je bent en blijft de invaller, je behoort niet tot het team en je merkt dat leerkrachten uit het team toch eerst wat afstandelijk zijn. 
Na twee weken kwam er een vacature bij dat bemiddelingsbedrijf binnen en daar heb ik ook op gesolliciteerd. Voor de functie ben ik niet aangenomen, maar ik was wel aangenomen voor de Vaste invallers pool. Daar was ik natuurlijk al ontzettend blij mee, dat ik dat al binnen twee weken bereikt had. Maar toch was het dan weer wachten op werk. 
Alleen duurde dat maar een dag en ik werd gebeld voor een langdurige uitval. Het ging om vier dagen in de week voor een groep 6. Destijds was ik nog bezig met een studie en heb ik daar enorm over getwijfeld, ik moest daarmee afscheid nemen van mijn stage tijdens deze studie en dit verder afmaken op de school waar ik voor een onbekende periode zou gaan werken. 

Uiteindelijk heb ik het hele jaar mogen werken op deze school. Ik heb daar het besluit genomen om eerst werkervaring op te doen en daarna verder te gaan studeren. 
Ik heb daar zoveel mogen leren van welke leerkracht dan ook. Het was een jaar met ontzettend leuke ervaringen en wat mindere ervaringen. Maar dan komt het einde van het schooljaar weer in zicht. Inmiddels heb ik een vast contract binnen de invallers pool, maar toch is het weer onzeker. Volgend schooljaar start mijn jaar weer hetzelfde als het jaar daarvoor. Klaar zitten, wachtend op het telefoontje waar je dit keer weer naartoe mag. 
Mijn droom als leerkracht is natuurlijk om gelijk een eigen klas te krijgen. Maar daar moet ik nog even iets langer over dromen. Het onderwijs is zo veranderlijk en je moet zo flexibel zijn. 

Werken als invaller is leuk, maar heeft ook zijn mindere kanten. Voor mij is het niet waarvoor ik het onderwijs in ben gaan. Maar ik ben jong en zal mijn doelen en dromen zeker behalen. 
Ze zeggen dat er zoveel leerkrachten te kort zijn, maar dat is in mijn omgeving niet in vaste baan voor een groep, dat is voor de ziektevervangingen. Want anders had ik ook wel een vaste baan gehad 
We zullen zien waar we volgend jaar terecht komen, maar ik ga er weer vol energie voor en heb er nu al zin in ! 


Liefs, Daniƫlle


1 opmerking:

  1. Jammer om te horen dat het je tegenvalt als invaller. Het is wel begrijpelijk!

    BeantwoordenVerwijderen